In JUNI 2023 – door Dr. Peter Boskamp...


“Zonder gaat het niet meer”

De meest gereden Discussie met fokkers is of de duivensport zonder het gebruik van antibiotica kan is nog steeds mogelijk. Ik probeer fokkers duidelijk te maken dat het simpel is Ja of nee antwoord is niet mogelijk. Dit is geen zwart-witvraag. Ik heb meerdere fokkers in de praktijk die heel goed spelen zonder medicatie. Maar ik ken ook kwekers die heel goed spelen door de duiven te houden regelmatig “desinfecteren”.

Het antwoord op de vraag luidt een beetje ingewikkelder. Er zijn veel grijstinten tussen zwart en wit.

Om de vraag te beantwoorden Ik moet teruggaan naar de controverse die plaatsvond in de 19e eeuw tussen Louis Pasteur en Antoine Béchamp regeerden oppermachtig.

Ik heb er al eerder over gelezen geschreven. Pasteur legde uit dat alle ziekteverwekkers zullen worden uitgeroeid zou moeten, want alleen zo konden mensen of dieren genezen worden. Bechamp voerde echter aan dat ziekte alleen kan optreden als de De omstandigheden worden gunstig voor de ziekteverwekker.

De waarheid zit daar meer in Centrum. Als er ergens een overstroming is, bijvoorbeeld in India, kan dat plotseling tyfus of cholera uitbreken. Niet dat deze ziektes dan plotseling optreden. De ziekteverwekkers zijn aanwezig in de omgeving en houden vast hun kans omdat de omstandigheden gunstiger worden om ziekten te veroorzaken in staat zijn om te

Als een ziekte heeft plaatsgevonden, heeft Pasteur waarschijnlijk gelijk dat u tussenbeide komt om een ​​epidemie te stoppen om een ​​stap voor te zijn. Dan is het meestal niet mogelijk om de problemen op te lossen alleen door sanitaire maatregelen op te lossen.

Simpel gezegd, dat zou kunnen zo zeggen dat er bij onze duiven ziektes kunnen ontstaan omstandigheden worden gunstig voor ziekteverwekkers.

In de (duiven)geneeskunde was er wel had altijd de neiging om in de richting van Pasteur te geloven. duiven dokters traditioneel preventieve en curatieve antibiotica voorschrijven. De Duivenliefhebbers zijn er zo aan gewend geraakt dat het algemeen als de manier wordt beschouwd wordt geaccepteerd, waar men in de eerste plaats naar toe moet gaan. Fokkers willen dat echter vaak niet geef te veel en ik weet uit ervaring dat fokkers met de helft beginnen Experimenteer met doseringen of korte cycli. Bovendien niet allemaal ziekteverwekkers worden gedood en de sterkere blijven over. Hiertoe Er ligt dus een groot risico op resistentie op de loer. Maar niet alleen dit Problemen spelen een rol in de huidige duivensport, duiven zijn ook vaak dragers verschillende infecties, die ze vaak tot op zekere hoogte onder controle hebben.

Wordt echter een zekere parasiet of een infectie genezen, kunnen andere ongevoelige microben hun kans krijgen waarnemen en vermenigvuldigen. Na ongeveer twee weken volgen de duiven eerste verbetering weer slecht, dus fokkers er weer op terug moeten toevlucht nemen tot medicatie.

Echter, elke keer Als medicatie wordt ingenomen, lijdt ook het microbioom in de darm. A Evenwichtig microbioom kan veel ziekteverwekkers die in de darmen land. De verstoring van dit microbioom veroorzaakt de duiven regelmatig medicijnen nodig hebben. Dit besef overtuigt de fokkers daarvan zonder medicatie kan het niet.

Vaccinaties

Daar vergelijk ik graag mee de vaccinaties die we de afgelopen jaren hebben gedaan. Altijd meer Publicaties vermelden dat deze vaccinaties direct na inname worden gegeven herhaald moeten worden om redelijkerwijs beschermd te zijn tegen infectie zijn. Het immuunsysteem kan dan als het ware niet meer rekenen op de ondersteuning afzien van vaccinaties. (Ik wil hier niet op dit onderwerp ingaan).

Daar kwam ik 40 jaar geleden achter geloof dat we met deze frequente antibioticakuur misschien in ging de verkeerde kant op. Ik ben toen begonnen met de voorbereidingen bieden die ondersteuning van het microbioom, zodat je eigen afweer van doven kan worden ondersteund en versterkt. Hierdoor konden de duiven veel meer infectiedruk aan dan met een regelmatige toediening van antibiotica.

Het bleek echter dat het niet mogelijk was om de toediening van antibiotica direct volledig stop te zetten. Vaak de darmen waren zo ontregeld dat het lang duurde voordat het microbioom in de darmen groeide werd hersteld. Fokkers hebben mij vaak verteld dat dit niet het geval is adequaat zou werken en dat het daarom niet zou werken zonder antibiotica is mogelijk.

Zodra iemand naar me toe komt en zegt dat hij of zij natuurlijk ook wil werken, zeg ik, dat dit in principe mogelijk is. Maar na het seizoen zou het beter zijn om terug te komen, zoals het meestal niet mogelijk is, vaak jaren vernietiging met een paar weken natuurlijke ondersteuning voldoende herstellen.

De kern van de zaak

Het is belangrijk dat de fokkers die al jaren en vaak daarna geen medicatie meer willen toedienen Jarenlang top spelen, zo'n sterk microbioom ontwikkelen in hun duiven kon dat deze duiven veel minder gevoelig zijn voor een hogere infectiedruk Reageer.

Van buiten, twee duiven “zelfs” uiterlijk, maar een duif kan een zeer hoge immuunstatus hebben hebben en de andere duif een zielige. Dat laatste kan dan snel weer tekenen van ziekte vertonen en medicijnen krijgen van de fokker worden. De andere liefhebber kan tevreden zijn met het meenemen van zijn duif ter ondersteuning natuurlijke middelen die de afweer van het lichaam optimaliseren. Als de Duivenmelker waar de duiven een goed immuunsysteem hebben, goede duiven ook heeft, kan het gebeuren dat deze fokker meteen voor leugenaar wordt uitgemaakt hij zegt dat hij geen medicijnen gebruikt.

Het feit is echter dat beide fokkers hebben een totaal andere benadering van de gezondheidszorg hebben.  De aanhangers van Pasteur beslissen voor antibiotica en daar kiezen de aanhangers van Béchamp voor om het binnenmilieu van de duif te optimaliseren.

Er zijn in ieder geval genoeg dierenartsen die alleen duiven doen controleer op trichomonaden, coccidiose en wormen en neem dan contact op met de fokker kalmeer met de woorden dat alles in orde is. Hoewel een onderzoek van de luchtwegen uitgevoerd, en dat is ook goed, dat zou veel zijn betere verklaring. Maar in de luchtwegen wordt nauwelijks gezocht naar slijm, schimmels, Ontstekingscellen etc. gezocht. Een gemiste kans en het is zo makkelijk implementeren. Een must voor elke kweker die te maken heeft met underwhelming prestatie worstelt. Dan is het Russische roulette als je blinde broek.

Ik neig naar het laatste. Maar sinds 2014 is er steeds meer een probleem ontstaan ​​waartoe heeft geleid Er worden vaker medicijnen toegediend dan ik zou willen: “Er zijn in ieder geval genoeg dierenartsen die alleen duiven doen controleer op trichomonaden, coccidiose en wormen en neem dan contact op met de fokker kalmeer met de woorden dat alles in orde is. Hoewel een onderzoek van de luchtwegen uitgevoerd, en dat is ook goed, dat zou veel zijn betere verklaring. Maar in de luchtwegen wordt nauwelijks gezocht naar slijm, schimmels, Ontstekingscellen etc. gezocht. Een gemiste kans en het is zo makkelijk implementeren. Een must voor elke kweker die te maken heeft met underwhelming prestatie worstelt. Dan is het Russische roulette als je blinde broek.”. Deze bacterie is een bacterie geassocieerd met regulier toediening van antibiotica voelt zijn kans en begint zich te manifesteren. Dit Bacterie is meervoudig resistent tegen veel van de in de duivensport gebruikte middelen antibiotica. Jarenlang werd dit probleem niet herkend omdat het beide trof Zowel kwekers als duivenliefhebbers gebruikten Baytril® al snel Duiven bleven weg of kwamen te laat. Moge dit de juiste remedie zijn voor de komende jaren zijn tegen de problemen geweest. Helaas zien we er sinds 2014 een steeds groter worden het ontwikkelen van resistentie tegen dit medicijn, wat soms zo erg kan zijn dat deze bacterie meer kans heeft om gekweekt te worden. Om zo te zeggen, als resultaat van ernaar te kijken betekent daar. De praktijk leert dit regelmatig.

Over drinkwaterbakken en vuile Weken in cabines kan deze bacterie snel en snel verspreiden verspreid over een groot gebied. Vaak met als gevolg zelfs hele reisverenigingen zijn aangetast. Pas als de vervuiler onder controle is wordt gebracht, nemen de problemen weer af.

In praktijk

Wat leert de praktijk? Fokker, waar de duiven een goed en sterk microbioom hebben reageren vaak veel minder gevoelig voor deze bacterie vanwege de kracht van hun microbioom Bacteriën kunnen zich dan beter beheersen. Met hoge infectiepercentages van de drinkers en bij koud en nat weer kunnen deze telers dit ook slachtoffer worden van potentieel pathogene, matrixvormende bacteriën. Matrix is een slijmlaagje waarmee deze bacterie zich beter kan laten gelden, zodra het voet aan de grond krijgt. Als gevolg hiervan zijn baaien vaak overbesmet een langere periode met deze kiem.

Wat ik hier heb geprobeerd Ter verduidelijking, is dat het regelmatig toedienen van antibiotica een Optie is om een ​​goed prijspercentage te krijgen maar dat op den duur de tol wordt geëist dat het microbioom verzwakt is, dus dat kan niet kan niet meer zonder dit medicijn.

Verbetering van het microbioom

Aan de andere kant van het spectrum vallen op die fokkers die er alles aan hebben gedaan om het microbioom van hun te verbeteren Duiven verbeteren zodat deze duiven infecties kunnen opvangen beter en veel langer zonder medicatie kunnen.

Een vlieg in de zalf in deze Geschiedenis is dat de Pestkop door jarenlang gebruik door Antibiotica lijken een steeds grotere rol te spelen. de ervaring blijkt dat kwekers met duiven die een goed microbioom hebben er ook minder hebben schijnen gevoelig te zijn voor deze kiem.

De praktijkervaring lijkt aan te tonen dat de regelmatige toediening van de natuurlijke remedie Usneanoplus maakt het de vervuiler moeilijk om in de darm te blijven. Is het nog steeds te vroeg om definitief iets te zeggen over dit effect, maar het lijkt erop dat dit Betekent een goed preventief effect in termen van het verminderen van de infectiedruk deze kiem hebben zou kunnen.

Ik hoop dat ik een beetje heb kunnen verduidelijken dat het geen zwart-witverhaal is. Maar dat er tussen de uitersten vele grijstinten zijn.

Succes!

Boskamp bij onderzoek1
Peter Boskamp

Koop BONYFARMA producten hier...(klik)


Abonneer je op de nieuwsbrief

blijven op het snijvlak van de duif markt, rapporten, informatie - regelmatig en up-to-date.

Vul alle verplichte veld in te vullen.

* Verplicht veld

* Verplicht veld

Vul alle verplichte veld in te vullen.

* Verplicht veld

* Verplicht veld

Die mit * gekennzeichneten Felder sind Pflichtfelder. Sie können das Abonnement des Newsletters jederzeit beenden. Unabhängig davon können Sie der Erstellung eines personenbezogenen Nutzungsprofiles jederzeit widersprechen und damit die Löschung Ihrer Nutzungsdaten veranlassen. Dazu stehen in jeder Ausgabe unseres Newsletters entsprechende Links zur Verfügung. Wir geben Ihre Daten ohne Ihr Einverständnis nicht an Dritte weiter.

hier gaat het naar de oude nieuwsbrieven