In DECEMBER 2023 – door Dr. Peter Boskamp...


Het broedseizoen

Na de rui is ook het broedseizoen een belangrijk seizoen. Waar het tijdens de rui belangrijk is om de postduiven aan een goed en stevig nieuw verenkleed te helpen, is het kweekseizoen belangrijk om de jonge duiven een zo goed mogelijke start in hun nieuwe leven te geven.

Een paar jaar geleden had ik een gesprek met de voorzitter van een duivenclub over voer. De man zei duidelijk dat hij zijn kwekers voedde met het voer dat de jongen en de weduwnaars hadden achtergelaten. Onder het mom dat deze duiven niets hoeven te doen. Ik heb zelden zo'n domme opmerking gehoord. Kweekduiven moeten het best beschikbare voer krijgen. Simpelweg omdat de ketting zo sterk is als de zwakste schakel. De jongen in het ei, maar ook zodra ze uit het ei komen, moeten tevreden zijn met wat hun ouders hen te bieden hebben. Als dat geen optimale voeding is, dan beginnen deze jongens op een scheve schaats. Want als deze jonge duiven een paar dagen ondermaats eten, hebben deze jonge duiven al een tekort dat ze nauwelijks kunnen compenseren.

Het meest optimale is natuurlijk dat de jongens alle voedselingrediënten hebben die ze op elk moment van hun jonge leven nodig hebben.

In de praktijk is dit tegenstrijdiger dan men zou denken. Ik wil niets schrijven ten koste van een voedselproducent. Iedere voerfabrikant zal zoveel mogelijk proberen een goede kweekmengeling samen te stellen. Dat is logisch. Omdat alles wordt verwaarloosd om de klanten tevreden te stellen.

Maar ook graanhandelaren moeten de wereldmarkt afspeuren naar het graan dat ze willen gebruiken. Veel granen die uit Noord- en Zuid-Amerika komen, zijn GGO-zaden. Dit zijn genetisch gemodificeerde zaden die meestal zo worden gekweekt dat ze grotere hoeveelheden bestrijdingsmiddelen kunnen verdragen. Hierdoor zijn de granen sinds het gebruik van dit ggo-zaad met veel meer bestrijdingsmiddelen bespoten dan voorheen het geval was. Glyfosaat is een veelgebruikt medicijn. Dit geneesmiddel bestaat uit een fosfaatgroep en het aminozuur glycine. Een van de problemen die zich voordoet, is dat wanneer het lichaam een ​​aminozuur zoals glycine nodig heeft, het eerst het beschikbare neemt. Glutatie is een zeer belangrijk ontgiftingsenzym voor de lever en het hele lichaam. Dus nu wordt dit aminozuur willekeurig in dit enzym opgenomen, met als resultaat een enzym dat niet of nauwelijks werkt. Dit heeft invloed op de ontgifting van het lichaam. Nu kun je zeggen dat de duiven er niets van merken. Dat is echter de kern van de zaak.

Duivensport is topsport en al het negatieve dat voorkomen kan worden, moet beter voorkomen worden.

Ik denk niet dat alles zo eenvoudig is. Dus heb ik wat kweekmengelingen laten testen op de aanwezigheid van glyfosaat. In onze kleine studie was er een factor 65 tussen de diëten met de hoogste en laagste niveaus van dit actieve ingrediënt. Voor mij in ieder geval een reden om het kweekvoer te gebruiken dat het minste glyfosaat bevat.

Maar glyfosaat doet meer. Glyfosaat doodt veel bodemorganismen. Hierdoor kan het graan een lager gehalte aan voedingscomponenten bevatten en er toch perfect uitzien. Maar het hangt echt af van de inhoud van het voedsel. Ik heb meerdere gesprekken gevoerd met voerfabrikanten en ze doen allemaal hun best om goed voer te produceren. En het is zeker zo dat je met alleen kweekvoer ook duiven kunt kweken. Iedereen moet dus doen wat hij denkt dat het beste is voor zichzelf en zijn duiven.

Toen ik echter zelf jongen ging kweken, heb ik dat voor mijn duiven Ondersteuning bij het fokken van botten ontwikkeld en voeg deze toe aan het voer Kweekolie en/of Bony Omega-Nucleovit Bij. Hoe kan dat? Simpelweg omdat ik niets aan het toeval wil overlaten. We hebben testen gedaan waarbij sommige duiven van kwekers elke dag dit supplement kregen en kwekers die dit supplement maar 2 tot 3 keer per week kregen. Opgemerkt dient dan ook te worden dat wij als standaard voer een zeer goede kwaliteit kweekmengeling gebruiken. Over het algemeen zien we stelselmatig dat jonge duiven die dagelijks een optimaliserend supplement krijgen, beduidend beter groeien, gezonder zijn en een dag of twee eerder geringd kunnen worden. Dit jaar ben ik om gezondheidsredenen wat slordig geweest met de laatste lichting jonge duiven. Ik merkte deze week dat een paar duiven beduidend minder kwaliteit hebben dan ik gewend ben. Consequent optreden is ook hier een plicht.

Terug naar de bestrijdingsmiddelen. Helaas is de lobby in de Europese Unie momenteel erg sterk. De kans is meer dan reëel dat ook wij in Europa binnen afzienbare tijd te maken krijgen met ggo-voedingsmiddelen. De grote en machtige bedrijven leggen ons hun wil op en stellen ons als consumenten voor een voldongen feit. Dus ons voedsel wordt dan GMO zonder dat we het misschien weten (het staat niet op de verpakking). Veel consumenten willen geen genetisch gemodificeerd voedsel. Als dit op de verpakking stond, kon de consument kiezen. Maar dat is slecht voor de verkoop. Tot zover…

Onze duiven krijgen de kweekolie om zoveel mogelijk omega-3 vetzuren in de eieren te krijgen. Vanaf het uitkomen krijgen de jongen dagelijks omega-3 kweekolie via het voer. Het is al lang bekend dat omega-vetzuren, EPA en DHA, de verbindingen tussen hersencellen duizendvoudig kunnen vergroten. Als gevolg hiervan heeft het nageslacht een betere “verwerker” tussen de oren.

Een jong dier moet niet alleen goed kunnen vliegen, maar ook “intelligent” zijn. Glyfosaat daarentegen remt de vorming van deze dwarsverbindingen in de hersenen. Een andere reden, tijdens de kweek (in ieder geval tot de jongen wat gegroeid zijn) Omega 3 en kweekondersteuning geef toe.

Dat fokkerij ondersteuning is een product waar we nauwelijks reclame voor hoeven te maken. De veredelaars overtuigen zichzelf zodra ze het gebruiken. Op de vraag waarom al die producten zo duur zijn, zou ik zeggen dat je beter minder duiven kweekt maar ze optimaal gezond en goed ontwikkeld laat opgroeien dan meer duiven te kweken die niet optimaal gegroeid zijn. Iedereen moet gewoon doen wat hij wil. Met deze nieuwsbrief wil ik u alleen wijzen op de mogelijkheden die er zijn om een ​​optimale kweekperiode te waarborgen. Ik geef de duiven graag iets als ze overschakelen van slijm- naar graanvoer Bolectrol plus in het drinkwater zodat er geen natte uitwerpselen achterblijven.

Vorm de basisproducten tijdens opkomst Bio B.M.T en basiskerndat erbij fokkerij ondersteuning aan het voer te binden.

Veel geluk.

Succes!

Dr. Peter Boskamp


Abonneer je op de nieuwsbrief

blijven op het snijvlak van de duif markt, rapporten, informatie - regelmatig en up-to-date.

Vul alle verplichte veld in te vullen.

* Verplicht veld

* Verplicht veld

Vul alle verplichte veld in te vullen.

* Verplicht veld

* Verplicht veld

Die mit * gekennzeichneten Felder sind Pflichtfelder. Sie können das Abonnement des Newsletters jederzeit beenden. Unabhängig davon können Sie der Erstellung eines personenbezogenen Nutzungsprofiles jederzeit widersprechen und damit die Löschung Ihrer Nutzungsdaten veranlassen. Dazu stehen in jeder Ausgabe unseres Newsletters entsprechende Links zur Verfügung. Wir geben Ihre Daten ohne Ihr Einverständnis nicht an Dritte weiter.

hier gaat het naar de oude nieuwsbrieven