REINIGING EN/OF DIEET MENGSELS?


WAT HEBBEN ZIJ GEMEEN MET ELKAAR?

Beide zijn graan- en zaadmengsels die geen maïs bevatten. Peulvruchten (bijv. erwten, wikke, bonen, geroosterde soja en linzen) ontbreken ook in beide mengsels. De termen "reinigen" en "dieet" kunnen ook de indruk wekken dat beide mengsels vergelijkbaar zijn. In feite verschillen ze echter in hun samenstelling en dus in hun functionaliteit als duivenmengeling.

HOE ZIJN ZE ANDERS EN WAAR ZIJN ZE VOOR?

REINIGINGSMENGSELS

De belangrijkste ingrediënten van “cleansing mixen” zijn gerst (30-35%)-tarwe (25-30%)- witte en rode dari (15-20%)- paddy rijst (±10%)- saffloer (±5%) en kleine zaden (8-10%). Daardoor zijn "cleansing mixen" bijzonder hoog in koolhydraten (+60%), vrij laag in eiwit (10% ruw eiwit) en hebben ze een relatief laag vetgehalte van 4 tot 5%. Gerst en padie hebben een hoog gehalte aan ruwe vezels (5-7%) en bevatten veel voedingsvezels, die de stoelgang helpen reguleren en een goede darmfunctie bevorderen. Gerst is zelfs vezelrijker dan padie, waardoor duiven nog sneller een vol gevoel hebben. Deze vezels komen overigens onverteerd terug in de ontlasting, maar de energie-inname uit padie is hoger. De oorsprong van de naam ligt in deze ontgiftende of reinigende werking van de darmen door de aanwezigheid van veel voedingsvezels “reinigingsmengsels”.

DIEETVERBINDINGEN

"Dieetmengelingen" werden pas ontwikkeld nadat was aangetoond dat vetten en de energie daaruit bepalend zijn voor duivenprestaties. Er zijn pogingen gedaan om het vetgehalte en de energiewaarde van de mix te verhogen, bij voorkeur met licht verteerbare granen en zaden. Het is dus geen reinigende functie meer, maar een sneller herstel zodat duiven na de vlucht sneller op hun niveau zijn. Vezelrijke granen (zoals gerst en paddy rijst) werden daarom vervangen door licht verteerbare, eiwit- en vetrijke granen en zaden om de duiven sneller op te bouwen voor de volgende vlucht. Naast de volledige afwezigheid van gerst en een significant lager aandeel padie en tarwe, bevatten deze "dieetmengsels" meer saffloer (28% ruw vetgehalte) en andere toevoegingen van kleine en zeer vette zaden met een hoger bruikbaar eiwitgehalte zoals als hennep, lijnzaad en katjang idjoe. Dit leidt tot een hoger ruw vetgehalte (±12%) en een hoger ruw eiwitgehalte (±13%) in de "dieetmixen". De term "dieetmix" is namelijk erg verwarrend voor telers. De term "dieet" kan verkeerd worden geïnterpreteerd om alleen te verwijzen naar het beperken van de hoeveelheid energie. Dieetmengelingen voor duiven zijn energieverrijkt voer gecombineerd met eiwitverrijkt voer. Er zijn geenszins mengelingen die zorgen voor slankere duiven door overtollig vet te laten verdwijnen. In het vliegseizoen zijn de “rust” periodes tijdens de week korter en wordt er altijd intensief getraind. Daarom is een hoger vet- en eiwitgehalte noodzakelijk om de duiven na thuiskomst snel weer op hun niveau te brengen met licht verteerbare granen en zaden. Blijkbaar hebben "dieetmengelingen" in het vliegseizoen de plaats ingenomen van "reinigingsmengelingen". Terwijl veel duivenliefhebbers op korte afstand trouw blijven aan volledige of gedeeltelijke 'purgemixen' vroeg in de week na terugkeer van de vlucht, wordt het gebruik van 'purgemixen' steeds meer uitgesteld tot langere perioden van herstel en rust. Bijvoorbeeld in de periode van november tot maart: na de rui tot de start van het volgende vliegseizoen), eventueel in combinatie met een winter/rustmengeling, of in het vliegseizoen voor duiven die slechts om de 2 of 3 vluchten deelnemen weken.


Abonneer je op de nieuwsbrief

blijven op het snijvlak van de duif markt, rapporten, informatie - regelmatig en up-to-date.

Vul alle verplichte veld in te vullen.

* Verplicht veld

* Verplicht veld

Vul alle verplichte veld in te vullen.

* Verplicht veld

* Verplicht veld

Die mit * gekennzeichneten Felder sind Pflichtfelder. Sie können das Abonnement des Newsletters jederzeit beenden. Unabhängig davon können Sie der Erstellung eines personenbezogenen Nutzungsprofiles jederzeit widersprechen und damit die Löschung Ihrer Nutzungsdaten veranlassen. Dazu stehen in jeder Ausgabe unseres Newsletters entsprechende Links zur Verfügung. Wir geben Ihre Daten ohne Ihr Einverständnis nicht an Dritte weiter.

hier gaat het naar de oude nieuwsbrieven